Statistički podaci kažu da je u prošloj godini u našoj zemlji razvedeno 2.385 brakova. Također stručnjaci iz ove oblasti prema istraživanjima bilježe povećan broj razvoda nakon ljetnih odmora ili tokom praznika. Još uvijek nema zvaničnih podataka ali predviđanja su i da će period samoizolacije uzrokovane pandemijom korona virusa biti znatno povećan broj.

Uzimajući u obzir naslov ove crtice i to da vi i dalje čitate, te da ste namjenski kliknuli plavu ikonicu u kojoj piše „nastavi čitati“, upitajte se da li vam vaša podsvijest nešto sugeriše.

Naravno, nasmijaćete se u ovom dijelu i reći u sebi da vas zapravo interesuje to što ja imam za reći, da ste pratili prethodne crtice, pa nema razloga da i ovu ne pročitate. Ali …

Ostaviću crva sumnje na ovom mjestu da vas nagriza dok čitate nastavak teksta.

– A šta misliš da iskoristimo ovu priliku kad smo u kući da okrečimo?

Ključna rečenica, izgovorena, kao u najboljoj namjeri u svrhu uljepšavanja i uređenja vlastitog doma je zapravo ona koja će vas dovesti do željenog cilja.
Ne sluteći krajnju namjeru, vaš partner će odreagovati očekivano.
– Ma daj majke ti, ko će sad s tim zajebavat’.
Vi igrate na sigurnu kartu u kojoj stoji da već godinama niste krečili, da se u normalnim porodicama kreči svake godine „nekako s proljeća“ a da ste vi posljednji put s mačkom u ruci bili prije 10 godina. Pokazujete ispucale zidove, već dobro vidljive rupe cijelom dužinom drvenih greda na plafonu. Bezbroj malih kuhinjskih fleka koje bi mikrobiološkom analizom pokazale sadržaj raznih virusa i bakterija. Razliku u intezitetu boje zida i onog sakrivenog iza slika. Na više mjesta ukazanja bandažnih traka za spojeve gipsanih (knauf) ploča.

Nemajući kud, satjeran u kut, poput grogiranog boksera pred konačan nokaut i pad, posljednjim trzajem partner, pokušava da izbjegne neminovno.

– To su gomile fleka koje neće spriječiti kilometri zaštitnog najlona. To su ukočena leđa, najmanje mjesec dana, hronična upala mišića i na rukama i nogama. A rezultat će biti neravnomjerno nanesena farba, glet masa koja će otpadati kako se bude sušila. Za to ipak treba neki profesionalac na koje doduše moramo sačekati dok završi karantin.

Odlučno poput Tita 1948. izgovarate odlučno NE. Zauzimate uvrijeđen i pomalo ljut stav, protestno palite cigaru i nervozno otpuhujete. Iz ugla dolijeće peškir i pada na pod zajedno sa vašim partnerom. Prostorom odjekuje glas koji odbrojava 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 i već ste u autu na putu ka radnji u kojoj ćete kupiti sav potrebni materijal za krečenje. Vaše mrske face i napućene, ljute usne sakriće propisano nošenje maski na licu s ciljem zaštite od korona virusa.
Iako je preporuka za najbolju i najjeftinu ponudu farbe i drugog pribora Penny Plus u Velešićima, nemojte se zavarati, jer prodavač na odjelu farbi ima odlične psihološke sposobnosti ka pomirenju nakurčenih partnera. U dva pokušaja, konačnog raskola, razlaza u koje će se onaj kod kojeg je ključ od auta vratiti jednim putem a drugi taksijem, on će naći način da vas primiri i uvali vam nešto skuplju gotovu glet masu, zlatnu farbu u kojoj dodajete samo 5% vode što garantuje nikad viđenu bjelinu, dvije špahtle, mistriju, dvije vrste gleterice, posudica za gleta masu, šmirgl papir, pigment boje za svaki slučaj i zaštitnog najlona, dvije vrste u količinama a kojeg opet neće biti dovoljno.

Ono što je preporuka, ukoliko su zadovoljene pretpostavke, je da s krečenjem krenete od dječije sobe. Time ćete unijeti dodatnu a prijeko potrebnu nervozu, jer će vaše dijete pošiziti jer ga mičete iz njegovog prirodnog staništa u kojem sve što smatrate haosom on mudro naziva kreativnim neredom. Da sve gluposti po zidovima su zapravo način na koji se on izražava i traži u „ovom suludom životu koji ste mu kreirali bez njegovog pristanka“. Ne dozvolite u tim trenutcima da pokleknete pred naletom emocija, jer ne zaboravite na vaš krajnji cilj, a imajte na umu da kasnije nećete morati da mu objašnjavate zašto tata i mama više ne mogu da žive zajedno pod istim krovom.

Slijede zatim redovne krečioničke igrarije. Već kod samog gletovanja doći će do sasvim razumljivog razdora, počev od svega što vam je onaj Penny-jev psiholog uvalio, jer špahtla, gleterica, posudica s glet masom, mistrija objektivno ne mogu stati u dvije ruke, dok naguženi preko kreveta i police za knjige pokušavate da se sagnete i ravnomjerno ispunite rupu.

– Mogli smo sve stvari izbaciti iz sobe!
– Mogli smo al’ nismo jer nemamo gdje!
– Mogli smo!
– Nismo!
– Ne vuci nogom taj najlon, ostaće fleke na parketu.
– Šta ima veze, kad izgletujemo sve, bacimo dvije ruke, mogli bismo i lakirat parket?
– Osjetim zajedljivost u tvom glasu.
– Mrš!
– Mrš ti!

Nakon kraće ali intezivne prepirke u kojoj iz šteka izvlačite cijeli asortiman samo vama znanih argumenata, loših osobina i nepravdi učinjenih tokom vašeg zajedničkog života, koji se i onako izgovaraju u sličnim prigodama, demontsrativno palite cigaru.

– Zašto sad pušiš u djetetovoj sobi koju krečimo?
– Zamal’ ti ne rekoh zašto.

Demostrativno gasite cigaru u glet masu i izlazite iz sobe. Vaš partner iz inata još većim intezitetom nastavlja sa radom, namjerno lupajući i stružući špahtlom i mistrijom i čim stigne po zidu, kako biste vi u avliji mogli čuti.

Opštenarodno veselje se nastavlja već kod pauze u kojoj čekate da se osuši glet masa.
– Zašto sad mažeš taj zid i je l’ tačno 5 % vode u toj farbi?
– Pipeta je nakapala tačno 5 % a krečim djelove koji nisu gletovani.
– Šta ćemo za ručak?
– Mogli bi si spremit brancina uhvaćenog u okolini Omiša na blitvi i kuhanom krompiru, te dok čekamo sušenje, spremit i recimo neku malo zahtjevniju tortu, da imamo zasladit poslije ručka.

Slijedi tradicionalna prepirka o tome ko kad i šta kuha, ko ne pere suđe a ko čisti kupatilo, ko je posljednji usisao a kome nikad al’ nikad nije palo na pamet da se u kući nekad i prašina obriše.

I dok prosipate uvrede zajedno sa kapljicama kreča kojeg, koliko god ocijedili, mačak uvijek nepogrešivo „baci“ upravo na dio koji je ostao nepokriven najlonom, temperatura raste – i simbolički i doslovno. Pred sami kraj tkz. „druge ruke“ krečenja u kojem već ne osjećate ni leđa, ni noge a kamoli ruke, zaplet priče je na vrhuncu a oboje spremni za potpis.

Bijeli vam se pred očima, što od ljutnje i umora, što od ipak nekog efekta farbanja.

– Ništa ne valja ovo gletovano, vide se neravnine.

Obarate pogled, spremni za samoubistvo jer vašu misao da se patnja privodi kraju, razbija spoznaja da sad treba pokupiti sav alat i oprati ga, sakupiti sav najlon. Oribati milion fleka iskapane farbe, prebrisati namještaj i vratiti sve na svoje mjesto.
Stranica kreveta je „kap“ koja (nije dovoljno visoka da pokrije neravnine na zidu) je ipak prelila čašu.

– Razvod je neminovan čim se okonča karantin.

Pretpostavljate da smo odustali od daljnjeg krečenja kuće. Jedini kompromis do kojeg smo došli je da preko neravnina na zidu zalijepimo crnu tapetu da ispadne kao fazon.

U trenucima dok završavam crticu, osluškujem zvuk TV-a iz kuće, nadajući se lijepom vremenu jer šator u kojem boravim već treći dan u našoj baštici nije vodopropusan. Čak ni na 5 %.

maj, 2020