Vila retorta je nastajala 2004. i 2005. godine kada je Studentski eFM radio prema ideji Nenada Veličkovića producirao i realizovao pomalo zaboravljeni radijski žanr – radio dramu.Radio-drama “Vila Retorta” je realizovana kao svojevrstan reality show u kom glavni junaci, troje studenata, zatvoreni u jednoj vili, moraju zajedno provesti tri mjeseca kako bi se domogli indeksa jednog od prestižnih evropskih univerziteta.Na zanimljiv način se prati život studenata potpuno različitih karaktera, navika i sklonosti, sa osvrtom na istorijska ali i aktuelna dešavanja.Autori radio serijala Vila Retorta su: Nenad Veličković, Nihada Lubovac, Ajdin Husić, Zoran Ćatić, Nermin Čengić.Uloge su, pored autora izvodili i Draško Marijan, Jasminka Hamza, Dino Ćatović, Said Hasanagić, Ajdin Kamber, Armin Ibrahimpašić, Slađan Vujić i drugi.

Alija Sirotanović najpoznatiji rudar Jugoslavije, udarnik i junak socijalističkog rada, simbol radničke klase.

Rođen je 14. augusta 1914. godine u mjestu Orahovo, a odrastao u Trtorićima, selu nadomak Breze, u kojem jedna ulica nosi njegovo ime, dok mu je u krugu rudnika mrkog uglja “Breza” u kome je proveo radni vijek podignuta bista.

Iako se u medijima kao datum Alijine smrti spominje 13. maj 1990., njegovi bliski srodnici kažu da je Alija zapravo umro tri dana kasnije, 16. maja iste godine.

Alija Sirotanović je, 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju uglja. On je tada sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona. Ruski KGB je tada provodio nadzor nad tim iskopavanjem uglja.