“Ptice kao mi” inspirisan je knjigom “Govor Ptica”, Farida al-Din Muhamaad Attara, a režiju za ovaj film potpisao je Faruk Šabanović.

Pored bh. verzije filma, u decembru 2016. godine završena je i verzija na engleskom jeziku, na kojoj su radili 12 svjetski poznatih imena, među kojima su i troje sa A liste glumaca kao što su dobitnici Oscara Jeremy Irons, Jim Broadbent, Alicia Vikander koji su dali svoje glasove animiranim junacima. Snimanja su završena u tri navrata u londonskim studijima Warner Bros i Gold Crest.

Muziku za film potpisuju Timothy Bruzon i dobitnik šest Grammyja, Peter Gabriel koji je jedno od najvećih imena svjetske muzike sa preko 80 potpisa na filmovima. Sound design i sound mix je također rađen u Londonu, a vodio ga Eilam Hoffman, čiji je tim osvojio dva Oscara za sound design i sound mix za film “Gravity”.

Sihronizaciju je vodila Amela Ćuhara koja je ujedno i co-režiser filma “Birds Like Us”. Mastering i Mix bh. verzije radili su Mirza Tahirović i Esad Rebihić iz sarajevskog studija “Chelia”. Glasove su za bh. verziju posudili Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Ćatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić.