Prvi put kada sam čuo za Čepikuće, gledajući sjajni hrvatski film TELEPORT ZOVKO (https://vimeo.com/241011962) pomislio sam da je u pitanju izmišljeno mjesto. Zajebancija.
Već iste godine, otkrio sam da mjesto zaista postoji. Da tu je čak i granični prelaz između BiH i Hrvatske. Malo seoce značajno u odbrani Dubrovnika u proteklom ratu, na stijeni pored crkve Svetog Roka nalazi se i uklesani natpis na bosančici, koji spominje epidemiju kuge s početka 17. st. Na nekoliko mjesta grupe stećaka. Seoce u kojem jedva da živi pedesetak stanovnika. Od tada, svaki moj odlazak u tom smjeru, podrazumijeva prolazak kroz Čepikuće. Živopisna je to dionica. Mostar, Stolac, Žegulja, kafa i doručak u „Zvijezdi“, Ljubinje, Kotezi, Ravno.
Savršena scenografija za razmišljanje, u zimskom periodu. Kad iz smogom omotanog Sarajeva pobjegnete i dočeka vas hercegovačko zubato sunce. Misli slobodno tumaraju prostranstvima pustih krajolika koji se pruža pred vama, dok s radija emituju histerične izjave o mogućem svjetskom ratu. Iran balističkim raketama napao dvije američke baze u Iraku kao odgovor na američko ubistvo iranskog generala Qassem Soleimani-a. Istovremeno na njegovoj sahrani u stampedu stradalo 50 ljudi. U Teheranu pao avion pri polijetanju, nema preživjelih, sumnja se na teroristički čin.
U Crnoj Gori i dijelu Republike Srpske protesti nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Srbijanski serijski silovatelj i pedofil Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, uhapšen u policijskoj akciji kod Niša, nakon 17 dana potrage.
Histerija oko predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. U Mostaru potpuni haos na glasačkim mjestima. Verbalni napad na glasačkom mjestu predsjedničkog kandidata.
Bosanskohercegovački mediji i javnost na društvenim mrežama u ekstazi. Kolinda ili Milanović? Pripadnici Ravnogorskog pokreta uz pucnje i guslarske pjesme defilovali Višegradom. U Doboju u dva dana, dva samoubistva. Oba s 15 sprata dva susjedna nebodera. Provokacije u Srebrenici i Bratuncu na Badnje veče, kolona vozila prošla i kroz Potočare.
U Kantonu Sarajevo nastavljena politička kriza, jer se nova i bivša skupštinska većina spore o tome čiji je predsjedavajući legitiman. Nova većina optužuje staru i da je nezakonito zadržala pečat skupštine, a stara okrivljuje novu da pokušava da nelegalno preuzme vlast. U cijelu priču uključilo se i kantonalno tužilaštvo…
Ozbiljan sunovrat u kojem se ne snalazim i osjećam suvišnim.
Čepikuće svakim danom, sve više i u svakom pogledu postaju ozbiljna opcija.
Ozbiljna zajebancija.

januar, 2020