“Naša ekipa je u februaru 2014. napravila kratki web dokumentarac o porodici Sulejmanović iz Brgula pored Vareša, koja već godinama živi u prostorijama mjesne zajednice. Dva mjeseca kasnije kontaktirala nas je gospođa Emina Prelle, penzionisana službenica iz Berlina, porijeklom Bosanka (ustvari Hercegovka), koju je ova priča toliko dirnula da je odlučila da pomogne ovoj porodici. Pronašla je kuću s obradivim zemljištem i voćnjakom u okolini Zavidovića i odlučila da je kupi i pokloni porodici Sulejmanović. Nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, u maju 2014. krenuli smo u Brgule, a tamo se desio obrat kakav niko od nas nije mogao da očekuje, a najmanje gospođa Prelle.”

Priče iz tranzicije – razumijevanje tranzicijske pravde je medijski i umjetnički projekat koji obuhvata nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orjentaciji predstavlja cjelinu.

Ključni cilj  projekta je podizanje opće svijesti o značenju tranzicijske pravde kroz analizu probleme savremenog društva u BiH i uspostavljanje izravne veze sa pojmom tranzicijske pravde. Projekat želi potaknuti aktivnu ulogu građana i slobodnih medija u demokratskom društvu, te ojačati civilno društvo u Bosni i Hercegovini.

Ekipa projekta

Amra Baksic Čamo, vođa projekta
Meridijana Sadović,  menadžer obrazovnih programa
Zoran Ćatić, producent obrazovnog programa