To da sam levat ne umanjuje činjenicu da, pretpostavljam kao i većina ne obrati pažnju na neke naizgled nebitne stvari a koje bi trebale biti suštinske.

Egzistencijalne, svakodnevne koje bi naše živote učinile kvalitetnijim, jednostavnijim i u konačnici jeftinijim. No zadeverani nacionalnim interesima, očuvanjem države i koznačegajoš sopstvene živote smo ostavili na čekanju za neka bolja vremena.

U mom slučaju u pitanju su desetine konvertibilnih maraka, ali progresijom, primjenjujući primjer o kojem govorim, ode to, vjerovatno i na mnogo više novca, živaca i naposljetku izgubljenog vremena.

Dodamo li tu godine, moju, ne baš vičnost majstorluku, to znači da umjesto da relativno brzo i lako završim naizgled jednostavan posao, ja sam izgubio dva dana, živ se napatio i ispovređivao, malo je reć’.

A sve što je trebalo je da klemericom, pričvrstim zaštitno platno na moje gondole u kojima gajim povrće. Napravio sam ih od drvenih paleta u vrijeme pandemije. Zemlja loša, koljena i leđa u istom stanju, pa kako se ne bih saginjao i patio, sagradio sebi da mogu stojeći, kopkati, saditi, plijeviti i šta sve već treba a u svrhu mentalnog zdravlja. A eto i ubere se nešto.

U staroj klemerici bilo je nešto municije i prvih sat vremena, posao je išao s pjesmom, što bi se ono reklo. Svako malo bi stao i divio se svom majstorluku. No onda je nestalo municije. Javio sam Lelici da pri povratku s posla, usput negdje uzme, naivno joj poslavši sliku s primjerkom klemerice.

Ispostaviće se da to što je ona uzela nije odgovarajuća varijanta. Onda sam sutradan i sam otišao i kupio drugo pakovanje, naizgled iste veličine iako su  se brojke na kutijama razlikovale. Pretpostavljate, nije dalo rezultat. Pomislio sam da se klemerica zaglavila. Obišao sam par mjesta, gdje ljudi rade s takvim stvarima ali nije bilo pomoći. U nekoliko radnji s alatima su mi samo pokazali širok asortiman municije, različitih proizvođača sa meni potpuno nelogičnim brojevima na kutijama.

Levat ne bi bio levat, da ne ode u krajnost. U jednoj od pomenutih radnji, sam kupio novu klemericu sa naizgled pripadajućom municijom. I naravno izradio se. Ni to nije bilo to. Ne obrativši pažnju da na klemerici piše 13/4 – 6 – 8 a da ne kutiji s municijom, istog proizvođača pišu neki sasma drugi brojevi. Glupan, pomislio sam. Pa logično je da moraš uzeti odgovarajuću veličinu. Konačno odlazim u Penny i samouvjereno tražim municiju veličine 13/4 – 6 – 8.

Začuđeni prodavač mi kaže da oni nemaju ništa s neparnim brojevima. Pokazuje mi policu na kojoj fakat stoje kutije sa sve parnim brojevima. Njegova zbunjenost donekle ublažava moju, sad već frustriranost. Vrtim se okolo, ne znajući šta da radm. Da nastavim da se provaljujem ili da pribjegnem nama tako dragoj disciplini improvizacije.

Gif Johna Travolte, s mojim likom ispred doplafonskih polica Penny marketa.

–           Mogu li vam kako pomoći?

Pita ljubazni mladić vidjevši da sam u stanju da ne mogu naći ni izlaz iz marketa a kamoli iz situacije u kojoj sam se našao.

Objasnim mu sve ovo što ste imali priliku pročitati do sada.

–           Vidite, ja nisam onaj ko bi vam to trebao reći, jer te stvari se baš i ne govore ali svaki proizvođač klemerica ima isključivo svoju municiju. I to baš ne na način na koji bi to trebalo. Obično kad kupite pištolj, uz nju dođu dva pakovanja odgovarajućih a onda nadalje ako vam se posreći. Primijetili ste da nema univerzalnih veličina i da svako ima svoje oznake i brojeve, koji su i nama koji to prodajemo prilično nerazumljive.

Osjetim ogromno olakšanje i istovremeno zahvalnost tom divnom čovjeku na prosvjetljenju.

Neosviješteno neinformisani levat je naredna dva dana, ekserima pričvršćivao platno, i ko zna koliko puta se čekićem opalio po prstima. Svaki put, gurajući stradali prst u usta, proklinjao službu za zaštitu potrošača.

„Za koji moj to i čemu služi?!“ urlao bih.

„U Službi za zaštitu potrošača obavljaju se poslovi u vezi sa provođenjem Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini i drugih propisa vezanih za zaštitu potrošača. Daju se stručna mišljenja, sudjelovanje u aktivnostima vezanim za prilagođavanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU iz područja zaštite potrošača, predlaže i provodi politiku i mjere zaštite potrošača, uključujući i izradu Programa za zaštitu potrošača u saradnji s Vijećem za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Prate se ostvarivanja ciljeva i zadataka utvrđenih programom zaštite potrošača, obavljanja poslova prenosa javnih poslova udruženjima potrošača i praćenje njihova rada, ustanovljavanje registra udruženja potrošača kojima su preneseni javni poslovi, praćenje rada i predlaganja mjera za unapređenje cjelovitog sistema zaštite potrošača.

U Federaciji BiH aktivno djeluje sedam udruženja za zaštitu potrošača koja su registrirana u nadležnim kantonalnim ministarstvima i upisana u evidenciju udruženja potrošača u Federalnom ministarstva trgovine.

Vlada Federacije BIH: Federalno ministarstvo trgovine osiguravaju finansijsku podršku radu udruženja/udruga, te svake godine po javnom pozivu raspodjeljuju sredstva udruženjima/udrugama koje zadovoljavaju kriterije za podršku.“